
Cu totii avem parte de stress in viata noastra. Este normal. Stresul este un element de care avem nevoie pentru a supravietui. Imagineaza-ti ca stai sub un copac dupa o noapte ploioasa, cu mult vant, si auzi un zgomot...crraaaacccc! de deasupra. Te uiti in sus si realizezi ca o creanga mai are putin si cade. Raspunsul tau este format din gand si raspuns fizic (batai ale inimii rapide, respiratie rapida, etc) si o reactie (am plecat de aici).
Daca creanga care urmeaza sa cada nu ti-a provocat stres, nu te vei obosi sa te misti din calea ei.
O anumita cantitate de stress te mobilizeaza si te motiveaza sa faci anumite lucruri. Stresul este simplu spus, raspunsul si reactiile noastre la declansatorul de stress.
Prea mult stress!
Prin urmare, stresul este OK, stresul este normal. De obicei cand oamenii vorbesc despre a fi stresati inseamna ca nivelul stresului este prea mare sau durata lui este prea lunga si nu este gestionat bine. Avem nevoie de abilitati pentru a gestiona diferite cantitati de stress. S-ar numi capacitatea de “coping”, de a face fata.
Cand stresul din viata noastra devine mai mare decat abilitatile individuale de a-i face fata, putem ajunge la boli si chiar moarte din cauza stresului. Este ca un fel de balanta care are nevoie de echilibru.
Cand nivelul de stres depaseste capacitatea de gestionare, de a face fata, oamenii folosesc expresii cum ar fi “sunt stresat”, “am o activitate stresanta”, “stresat la maxim”.
Uneori avem parte de presiune din partea oamenilor, sa o tinem tot asa, oamenii ne pot influenta ca credem ca putem parea slabi daca spunem ca suntem stresati. Nu este adevarat – cu totii ajungem sa ne simtim stresati – avem nevoie de moduri noi pentru a gestiona aceasta stare sau e nevoie sa facem anumite schimbari in viata.
Ce poate face stresul?!
Sunt semne ca am fi supra-stresati. Atunci este timpul sa te ocupi de ele sau daca nu, exista marea posibilitate de a te imbolnavi. Se spune ca supunearea indelungata la stres contribuie la hipertensiune, cancer si atacuri de cord.
Este important de a vedea primele semne. Daca incepem sa pretindem ca nu are effect asupra noastra si pretindem asta pentru mult timp, ajungem in etapa in care corpul nostrum ne trimite mesaje puternice sa ne oprim. Daca nu avem modalitati de a gestiona stresul, putem ajunge la boli serioase.
Mesajele pot fi:
- Extenuare fizica
- Pierderea increderii de sine
- Depresie
- Pierderea parului
- Iritatii ale pielii
Care sunt semnele ca esti stresat, pentru tine?
Raspunsul la un nivel ridicat de stres difera de la om la om. Unii oameni au parte de blocaje la nivelul gatului si spatelui, dureri de cap si insomnia. Altii au parte de modificari de stari rapide, anxiosi, au “fluturasi” in stomac si nu pot gandi clar.
Unele semne la nivel fizic pot fi:
- dureri de cap
- rau general
- blocaje la nivelul muschilor
- indigestie
- insomnia
- libido scazut
- nivel scazut de concentrare
- batai rapide ale inimii
Semne la nivel emotional pot fi:
- nervozitate
- anxietate
- tristete
- agresivitate si suparare
- oboseala
- tensiune
Gandeste-te la astfel de semne pentru tine. Cum ai gestionat stresul in situatii de stres ridicat? Ce ai facut? Cum te-a ajutat asta? Niste sesiuni de relaxare te-ar ajuta? Ar fi interesant pentru mine sa inteleg ce te-ar ajuta.
Multumesc!